Dr nauk biologicznych Ewa Ochwanowska prowadzi w naszej uczelni zajęcia dydaktyczne na kierunku dietetyka, m.in. towaroznawstwo żywności i dietetykę pediatryczną. W 2004 r. uzyskała stopień doktora na Wydziale Geograficzno – Biologicznym Akademii Pedagogicznej w Krakowie, specjalność – biologia, fizjologia. W 2009 roku ukończyła także studia podyplomowe z zakresu Menedżer komercjalizacji i transferu wiedzy. Od 2002 roku pracuje jako adiunkt w Zakładzie Fizjologii Zwierząt w Instytucie Biologii Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach.
Jest autorką lub współautorką wielu artykułów eksperymentalnych, przeglądowych i rozdziałów w monografii publikowanych m.in. w Neuroendocrinology Letters, Alkoholizmie i Narkomanii, Animal Science Papers and Reports, Medycynie Weterynaryjnej, Przeglądzie Dermatologicznym, Przemyśle Spożywczym i Przemyśle Chemicznym:
W latach 2006 – 2008 była wykonawcą badań naukowych (realizacji grantu Komitetu badań Naukowych) na temat: "Fizjologiczne korelaty limfopenii i neutrofili stresowej".
Dr Ewa Ochwanowska prezentowała wyniki swoich badań podczas 50 konferencji naukowych poświęconych głównie mechanizmom służącym utrzymaniu życia i regulacji fizjologicznych oraz czynnikom genetycznym i środowiskowym wpływającym na jakość zdrowia i życia konsumentów.