język:   
Prywatna Wyższa Szkoła Nauk Społecznych, Komputerowych i Medycznych

Dietetyka



Dietetyka zapewnia pełne, wszechstronne przygotowanie absolwentów do skutecznego działania w aspekcie ciągle wzrastających wyzwań cywilizacyjnych. Program realizowany na tym kierunku realizuje misję kształcenia studentów w oparciu o wiedzę i najnowsze badania w obszarze nauk medycznych, nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej.

Kierunek dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski i zdrowie publiczne, z którymi łączy je zarówno program nauczania, jak i sylwetka absolwenta przygotowanego do prowadzenia działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą i prowadzenia oświaty zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego.

Zakłada się realizację następujących ogólnych celów kształcenia dla kierunku dietetyka:
  • nauczenie umiejętności posługiwania się  wiedzą ogólną z zakresu nauk o zdrowiu oraz wiedzą szczegółową z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego;
  • zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym;
  • przygotowanie do pracy w poradniach dietetycznych i do współpracy z lekarzem i pielęgniarką w zakresie planowania żywienia;
  • nabycie umiejętności obsługi sprzętu stosowanego w ocenie stanu odżywienia oraz przygotowanie do podjęcia studiów drugiego stopnia i systematycznego doskonalenia zawodowego.

Po ukończeniu studiów pierwszego stopnia absolwent  naszej uczelni będzie posiadać podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Będzie także posiadać umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, będzie potrafił przygotować potrawy wchodzące  w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP), potrafił kontrolować  jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizować żywienie indywidualne i zbiorowe dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów. Będzie potrafił także dokonać oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski terapeutyczne. Absolwent będzie umiał ocenić wpływ choroby na stan odżywienia i wpływ żywienia na wyniki leczenia chorób, będzie też potrafił organizować żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów. Nasz absolwent będzie znał także zasady edukacji żywieniowej i będzie przygotowany do jej prowadzenia, znał język obcy w stopniu pozwalającym na podstawową komunikację, znał zasady etyczne i uregulowania prawne związane z wykonywanym zawodem. Studenci naszej uczelni będą odbywać praktyki zawodowe w szpitalach, podmiotach zbiorowego żywienia i innych placówkach związanych z obranym kierunkiem studiów.

Program kształcenia

Specjalności

Opłaty


Tylko 4 kroki, aby zostać studentem PWSBiA
Wybierz kierunek i tryb studiów
Możesz studiować stacjonarnie i niestacjonarnie
Wypełnij ankietę zgłoszeniową
Skontaktujemy się z Tobą w celu potwierdzenia zgłoszenia
Złóż wymagane dokumenty i opłać wpisowe
Dostarcz nam oryginał lub odpis świadectwa dojrzałości, 4 fotografie, kserokopię dowodu osobistego, a wpisowe opłać w kasie uczelni lub na konto bankowe
Odbierz indeks
Indeks otrzymasz podczas uroczystej inauguracji roku akademickiego

Formularz

Dane kandydata:*
Interesują mnie studia:*

Jak dowiedziałeś się o naszej uczelni:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu do celów rekrutacji zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych dnia 29 sierpnia 1997r. (Dz. U. 1997r.Nr 133, poz. 883 z późn.zmianami).*
* Pola oznaczone gwiazdkami są wymagane.

Kontakt

Prywatna Wyższa Szkoła Nauk Społecznych, Komputerowych i Medycznych
ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

CENTRALA: 22 559 20 00
INFORMACJE O UCZELNI:  22 559 21 05, 06
FAX: 22 559 22 60
E-MAIL pwsbia@pwsbia.edu.pl

poczta PWSBiA


Znajdź nas:
Copyright © 2016 PWSBiA. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: www.jellinek.pl