PWSBIA | Dieta dla seniorów
21 sierpnia 2019
Czy wiesz, że...
Dieta po 50 roku życia musi się zmienić z wielu powodów. Organizm osoby starszej funkcjonuje już bowiem inaczej i wymaga konkretnych składników odżywczych. Dowiedz się, co powinna jeść osoba w takim wieku i jakie rozwiązanie jest dla niej najlepsze.

Przede wszystkim lekko

Dieta po 50 roku życia powinna być lekka, czyli łatwostrawna. Należy unikać dań smażonych, tłustych i wzdymających. Niewskazane są również potrawy ostre i wszystkie te, które długo zalegają w żołądku. Ponadto lepiej jest zrezygnować z roślin strączkowych, kapusty, razowego pieczywa oraz tłustych produktów zwierzęcych (smalec, boczek, słonina).

Z uwagą na białko

Osoby starsze mają większe zapotrzebowanie na białko. Dzieje się tak za sprawą malejącej z wiekiem masy mięśniowej, a w związku z tym malejącym zapotrzebowaniem energetycznym. Ludzie po 50 roku życia często nie zdają sobie z tego sprawy i jedzą te same produkty i ilości, jak za czasów młodości. Nie potrzebują jednak już tyle energii, przez co często mają problem z nadwagą. Niestety, sprawę pogarsza mała ilość białka. Jeśli osoba starsza nie je wystarczająco dużo białka, organizm pobiera ten składnik z mięśni. Sytuacja więc zapętla się, a kondycja człowieka robi gorsza. Trzeba zatem sięgać po produkty bogate w białko np. drób, jaja, mleko i przetwory mleczne, ryby.

Catering dietetyczny dla osób starszych?

Stosunkowo nowym pomysłem jest proponowanie diety pudełkowej ludziom po 50 roku życia. Ma to jednak swoje duże plusy.

  • Każda firma cateringowa oferuje różne rodzaje diet i w związku z tym łatwo wybrać opcją najlepiej dopasowaną do potrzeb osoby starszej. Np. suvibox oferuje m.in. dietę wysokobiałkową (świetną dla osoby jedzącej za mało białka) i dietę z niskim indeksem glikemicznym (spełniającą wszystkie wymagania żywieniowe diety po 50 roku życia).
  • Catering dietetyczny przygotowywany jest przez profesjonalistów i konsultowany z dietetykami. Oznacza to, że dieta posiada wszystkie składniki odżywcze i nie ma mowy o niedoborach.
  • Osoby starsze są mniej mobilne z wiekiem – dieta pudełkowa może ich więc znacząco odciążyć. Nie będą musieli spędzać czasu zarówno w kuchni, jak i na zakupach.

Wbrew obiegowej opinii catering dietetyczny nie jest tylko dla młodych, odchudzających się osób. Może być świetnym rozwiązaniem dla ludzi po 50 roku życia, znacznie ułatwiając ich codzienność i spełniając potrzeby typowe dla takiego wieku.

Należy tylko pamiętać, aby wcześniej sprawdzić swój stan zdrowia. Organizm w tym wieku działa już bowiem nieco inaczej, a dieta dobrana “na oko” może mu zaszkodzić.

http://www.dobresobie.pl/zdrowie-i-uroda/685/dieta-po-50-roku-zycia
 

Kontakt

Prywatna Wyższa Szkoła Nauk Społecznych,
Komputerowych i Medycznych

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

INFORMACJE O UCZELNI / REKTUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@pwsbia.edu.pl

Copyright © 2019 - PWSBiA