Specjalności

W programie kształcenia przewidziano cztery specjalności, które realizowane są od drugiego roku kształcenia:

Specjalność fakultatywna Poradnictwo żywieniowe, która obejmuje 440 godzin zajęć na studiach stacjonarnych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich oraz 340 godzin zajęć na studiach niestacjonarnych przygotowuje studentów do planowania i opracowywania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Absolwent tej specjalności rozpoznaje potrzeby i preferencje żywieniowe poszczególnych grup konsumentów co umożliwia nabycie umiejętności sporządzania specjalnych zestawów potraw dla grup klientów o szczególnych wymaganiach żywieniowych. Program obejmuje również tematykę z zakresu żywienia w leczeniu różnorodnych schorzeń,  żywienia kobiet w ciąży i dzieci, co pozwoli absolwentowi profesjonalnie udzielać porad z zakresu dietoterapii. Absolwent specjalności będzie przygotowany do podjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach gastronomicznych, turystycznych a także w usługach cateringowych. Będzie przygotowany do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług konsultacyjnych związanych z prawidłowym żywieniem.

Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:

  • Poradnictwo żywieniowe
  • Pracownia technologiczno-żywieniowa
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania
  • Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
  • Żywienie dzieci
  • Suplementy diety
  • Dietetyka kliniczna

Studenci specjalności Psychodietetyka zrealizują 11 przedmiotów, których łączny wymiar wyniesie, podobnie jak przy poprzedniej specjalności, 440 godzin zajęć na studiach stacjonarnych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich oraz 340 godzin zajęć na studiach niestacjonarnych. Wiedza uzyskana w ramach specjalności pozwoli absolwentom wykształcić umiejętność diagnozowania przyczyn zaburzeń odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (m.in. otyłości, anoreksji, bulimii, cukrzycy, miażdżycy, niedokrwiennej choroby serca). Absolwent uzyska  teoretyczną i praktyczną wiedzę z zakresu poznawczych, emocjonalnych i behawioralnych aspektów diety, ułatwiających skuteczną zmianę nawyków żywieniowych. Zdobędzie kompleksową wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii jedzenia, co pozwoli mu na rozpoznawanie psychologicznych mechanizmów stosowanych przez pacjenta - klienta w odżywianiu się i na prawidłowe ułożenie programu żywieniowego. Absolwent tej specjalności  może pracować m.in. jako dietetyk w  przychodniach  i gabinetach specjalistycznych, prowadzić własną działalność w zakresie porad dietetycznych, być propagatorem zdrowego trybu życia (połączenie elementów terapii psychologicznej i dietetycznej).

Charakterystyczne przedmiot dla tej specjalności to m.in.:

  • Psychologia żywienia
  • Psychologia jedzenia i psychodietetyka
  • Fizjologia żywienia
  • Problem nadwagi i otyłości w psychologii i medycynie
  • Specyfika chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem
  • Żywienie w chorobie
  • Żywienie ludzi starszych

Absolwent specjalności Dietetyka kliniczna uzyska wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, interakcji leków z pożywieniem, zasadami prowadzenia edukacji żywieniowej a także przechowywaniem i kontrolą jakości produktów żywnościowych. Zdobędzie umiejętności praktyczne w zakresie: oceny stanu odżywienia, planowania jadłospisów, profilaktyki chorób dietozależnych oraz zasad postępowania dietetycznego w różnych jednostkach chorobowych.

Absolwenci specjalności Dietetyka kliniczna mogą znaleźć pracę w przychodniach, szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych, szkolnictwie, ośrodkach sanatoryjnych, SPA oraz zakładać własne gabinety dietetyczne.

Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:

  • Żywienie kliniczne
  • Podstawy patofizjologii klinicznej
  • Profilaktyka i leczenie chorób dietozależnych
  • Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
  • Immunologia kliniczna
  • Psychologia kliniczna
  • Żywienie człowieka
  • Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
  • Zasady organizacji żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach
  • Poradnictwo i edukacja żywieniowa pacjenta
  • Alergie pokarmowe

Absolwent specjalności Dietetyka w sporcie zdobędzie wiedzę z zakresu dostosowania żywienia do wysiłku. Będzie potrafił właściwie stosować metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia zawodnika w zależności od dyscypliny. Nabędzie umiejętności: oceny stanu odżywienia, budowy somatycznej i składu tkankowego dzieci, młodzieży i dorosłych, układania jadłospisu i oceny jego wartości energetycznej dla osób podejmujących różne rodzaje aktywności fizycznej, planowania żywienia w zależności od rodzaju wysiłku, okresu treningowego i warunków zewnętrznych.

Absolwent po specjalności Dietetyka w sporcie znajdzie zatrudnienie jako dietetyk w klubach sportowych, ośrodkach SPA oraz klubach fitness.

Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:

  • Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia
  • Fizjologia sportu
  • Suplementacja w sporcie
  • Żywienie w różnych dyscyplinach sportu
  • Żywienie po urazach w sporcie
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe sportowca

Tylko 4 kroki, aby zostać studentem PWSBiA
Wybierz kierunek i tryb studiów
Możesz studiować stacjonarnie i niestacjonarnie
Wypełnij ankietę zgłoszeniową
Skontaktujemy się z Tobą w celu potwierdzenia zgłoszenia
Złóż wymagane dokumenty i opłać wpisowe
Dostarcz nam oryginał lub odpis świadectwa dojrzałości, 4 fotografie, kserokopię dowodu osobistego, potwierdzenie przelewu opłaty rekrutacujnej
Odbierz indeks
Indeks otrzymasz podczas uroczystej inauguracji roku akademickiego
Formularz zgłoszenia kandydata na studia
Dane Kandydata:*
Interesują mnie studia:*
Kierunek:

Jak dowiedziałeś/łaś się o naszej uczelni?
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu w celu otrzymania odpowiedzi na pytanie zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych dnia 29 sierpnia 1997r. (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późniejszymi zmianami).

Kontakt

Prywatna Wyższa Szkoła Nauk Społecznych,
Komputerowych i Medycznych

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

CENTRALA: 22 559 20 00
FAX: 22 559 22 60
E-MAIL: pwsbia@pwsbia.edu.pl

INFORMACJE O UCZELNI / REKTUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@pwsbia.edu.pl

Copyright © 2018 - PWSBiA